Dersin Amacı
Dersin amacı temel ekonomik kavramları tanımlamak ve üretici ve tüketici davranışlarını hem kısa hem de uzun dönemde piyasa dengeleri ile birlikte açıklamaktır.
İçerik
Giriş Düzeyinde İktisat Biliminin Tanımı, Kapsamı, Mikro İktisada Giriş Bağlamında Tüketici Ve Üretici Davranışlarına İlişkin Temel Konular İle Piyasa Yapıları Ve Denge Durumları ile Faktör Piyasaları Ve Denge Durumlarının Öğretilmesi
Öğrenme Çıktıları
Temel İktisadi Kavramları Tanımlamak Ve Üretici-Tüketici Davranışları İle Piyasa Dengelerinin Oluşumunu Analiz Etme Yeteneği Kazandırmak
Kaynaklar
İKTİSAT BİLİMİNE GİRİŞ – PROF. DR. GÜLDEN ÜLGEN - TÜRKMEN KİTABEVİ – 6. BASKI- 2014 İKTİSAT BİLİMİNE GİRİŞ DERS NOTLARI-– PROF. DR. GÜLDEN ÜLGEN
Konular
1 İktisat Biliminin Tanımı-İktisadi Faaliyetin Niteliği -İktisadi Faaliyet Çeşitleri-İktisadi Faaliyet Analizi
2 Talep Esnekliği-Nokta Esnekliği-Yay Esnekliği-Çapraz Esneklik-Gelir Esnekliği-Arz Kavramı-Arz Fonksiyonu Arz Eğrisi Üzerinde Kaymalar
3 Arz Esnekliği-Piyasa Dengesi-Tüketici Ve Üretici Rantı-Karaborsa Fiyatı-King Kanunu-Örümcek Ağı
4 Kardinal fayda Yaklaşımı-Fayda, Toplam Fayda-Marjinal Fayda-Ordinal Fayda Yaklaşımı-Kayıtsızlık Eğrileri
5 Üretim Faktörleri-Üretim Fonksiyonu-Azalan Verim Kanunu-Eş-Ürün Eğrileri-Eş-Maliyet Doğruları
6 Üretim Maliyetleri-Kısa Dönem Maliyet Eğrileri-Uzun Dönem Maliyet Eğrileri-Ölçek Ekonomileri
7 Tam Rekabet Piyasaları-Tam Rekabet Koşulları-Firma Gelirleri-Kısa Dönem Firma Dengesi-Uzun Dönemde Firma Ve Endüstri Dengesi-Monopol Piyasaları
8 Monopolcü Firma Gelirleri-Monopol Piyasalarında Denge Durumu-Monopolde Fiyat Farklılaştırması
9 Düopol Piyasaları-Oligopol Piyasaları-Anlaşmalı Oligopoller –Karteller-Monopollü Rekabet Piyasalar
10 Faktör Talebi-Faktör Kullanım Kararını Etkileyen Unsurlar-Faktör Arzı-Faktör Piyasasında Fiyatın oluşumu
11 Tam Rekabet Koşullarında Denge-Monopson Koşullarında Denge-Monopol Koşullarında Denge-Bilateral Monopol Koşullarında Denge-Emeğin Geliri – Ücret-Emek Arzı
12 Tam Rekabet Piyasalarında Ücretin Belirlenmesi-Emek Piyasasında Monopson-Bilateral Monopol
13 Sermaye- Sermaye Arzı- Sermaye Talebi- Sermaye Birikimi- Faiz- Faiz Teorileri- Faiz Oranının Belirlenmesi
14 Rant-Girişimci-Kâr Teorileri-Gelir Dağılımı-Lorenz Eğrisi-Gini Katsayısı