Dersin Amacı
Türkçenin tarihi gelişimi , dil ve kültür ilişkileri, Türkçenin Dünya dilleri arasındaki yeri, Türkiye Türkçesinin gelişme evreleri, dilin kullanımında dikkat edilmesi gereken imla kurallarını gençlerimize en iyi şekilde öğretmek temel amaç olarak benimsenmiştir.
İçerik
Türkçenin tarihi gelişiminin ve iyi kullanılabilmesi için, dil ve kültür ilişkileri, Türkçenin Dünya dilleri arasındaki yeri, Türkiye Türkçesinin gelişme evreleri, dilin kullanımında dikkat edilmesi gereken imla kuralları, dil bilgisi açısından bilinmesi ve uygulanması gereken temel bilgiler dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Öğrenme Çıktıları
Dilin millet hayatındaki yeri değerlendirilecektir. 2. Dil - kültür ilişkileri değerlendirilecektir.3.Türkçenin Dünya dilleri arasındaki yeri kavratılacaktır. 4.Türk dilinin bugünkü durumu hakkında bilgi verilecektir 5.Dilbilgisinin bölümleri anlatılacaktır. 6.Türkçedeki ses olayları örnekleriyle gösterilecektir. 7. İmla kuralları ve yapım ekleri, kompozisyon bilgileri ve yazma planları öğretilecektir.
Kaynaklar
- Üniversiteler İçin Türk Dili-( Muharrem Ergin) 2. Türk Dili Yazılı ve Sözlü Analtım- (Doç.Dr. Aziz Kılınç) 3. Sözcük Türleri - (Doğan Aksan) 4. Kültür ve Dil- (Mehmet Kaplan) 5.Ders hocalarının kendi ders notları
Konular
1 Dil nedir? (Dil-düşünce ve dil kültür ilişkisi vb.)
2 İletişimin temel ögesi dil
3 Dilin birey ve toplum hayatındaki yeri
4 Dünya dilleri ve Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri
5 Türkçenin dünya dillerine etkisi
6 Türkçenin tarihî ve bugünkü coğrafyası
7 Türkçenin söz varlığı
8 Türkçenin ses özellikleri
9 Türkçenin ses olayları
10 Türkçenin yapısı
11 Türkçede biçim bilgisi
12 Türkçede söz dizimi
13 Harf Devrimi, dil devrimi, Türk Dil Kurumunun çalışmaları, Atatürk’ün Türkçe görüşü ve Güneş-Dil Teorisi
14 Güncel dil sorunları